Hemmabio

Projektor är ett utmärkt val om du vill ha en riktig biokänsla hemma eftersom den till skillnad från crt-tv-apparater(bildrörs tv), plasma-tv, eller lcd tv reflekterar bilden vilket är vilsamt för ögat. Du blir inte lika trött av att se på en projektor under längre tid som du blir av att titta på en vanlig tv. Det finns ytterligare en typ av bildkälla som ger den vilsamma typ av bild som projektorn gör och det är bakprojektor tv men de har den stora nackdelen att de blir otroligt stora och klumpiga och det är inte många som köpt dessa trots att de funnits på marknaden länge. Projektorn är mycket smidigare än bakprojektions tvn. Den andra enorma fördelen som en projektor har framför de andra typerna av tv är att det går att dra upp bildstorleken till mycket stor storlek utan att betala enorma summor. De flesta projektorer kan projicera upp sin bild till en storlek upp till 200 tum några t.o.m. 350 tum för vissa modeller. Köper du en plasma tv är de vansinnigt dyra vid storlekar över 50 tum. LCD-tv apparater idag går knappt att få i större format än 50 tum och då är de ofta så dyra att de inte går att lösa för privatpersoner.

Offentlig användning

Många offentliga användare behöver idag storlekar på bildkällan som inte går att få med något annat en projektor. Visst finns det plasma-tv apparater som närmar sig 100 tum men de är då så dyra att det inte går att försvara i en jämförelse med en projektor. I skolmiljöer och andra utbildningsverksamheter finns det numera dessutom ett fantastiskt redskap som heter SMART-board och de kräver att du har en projektor för att kunna använda din interaktiva whiteboard.

Nackdelar med projektor jämfört med LCD- och Plasma-tv

Framförallt driftskostnaden. Projektorlampan slits och du kan egentligen aldrig räkna med att den håller mer än tre år. Håller den längre har du tur. Strömförbrukningsmässigt så ligger projektorn någonstans mittemellan en lågförbrukande LCD tv och en högförbrukande Plasma tv. Dessutom krävs det naturligtvis en viss storlek på rummet för att du skall kunna utnyttja en projektor fullt ut med en kalasstor bild. Inköpspriset för projektorn ligger i paritet med de billigare modellerna i de lägre prisklasserna med till kostnaden för själva projektorn tillkommer även projektorduk vilken man bör lägga lite slantar på och eventuellt ett stativ. Men är du en riktig filmälskare och dessutom har helt tomt i plånboken är en projektor det absolut bästa valet. Funderar du på att bara ha projektorn som TV kanske du skall tänka efter en gång till eftersom det tar ganska lång tid att starta upp projektorn och idag är kvaliteten på de bättre plasma tv och LCD tvs väldigt bra.

Vad behöver en bra projektor kosta?

När man ska köpa en projektor så vill du inte betala för mycket men samtidigt vill du förstås ha en produkt med bra byggkvalitet och självklart bra bild. I denna del går jag igenom vad som kännetecknar de billiga projektorerna. Del 1 av köpa projektor kan vara bra att läsa om du direkt hamnat på denna sida via en sökmotor

De billigaste projektorerna:

Idag kostar en billig projektor ca 2500-4000 kr. Priserna har inom det senaste rasat på de allra billigaste modellerna av projektorer. När vi diskuterar projektorer i den här prisklassen skall vi veta att man får apparater som har alla de nackdelar som man ofta hör av de som talar sig varmt för andra bildkällor som t.ex. LCD-tv och plasma-tv. Dessa projektorer låter väldigt mycket, de brukar ligga på 33 decibel eller mer ofta uppemot 37dB. Det låter kanske inte som en stor skillnad men eftersom decibelskalan är logaritmisk innebär ökningen av varje decibel väldigt mycket i uppfattad bullerstyrka när man är uppe i decibeltal som nämns här. De har ofta en en upplösning på 800×600 pixlar(SVGA) vilket gör att de inte kan visa riktigt skarpa bilder även om du skaffat en bildkälla som klarar att leverera högre upplösning. Du kan inte utnyttja filmer i HD-kvalitet vilket är det vanliga formatet för nyproducerad film. Är du filmälskare och har de flesta av dina samlade filmer på VHS kan detta vara ett gott alternativ om du står ut med ljudet från fläkten! Tillverkarna presenterar att de ibland ahr ganska höga ANSI-lumen tal men vid oberoende mätningar stämmer de angivna talen ofta ganska dåligt och för projektorer i den prisklassen kan man helt enkelt säga att de bara fungerar bra vid istort sett helt mörklagda rum men detta gäller även för många av de projektorer som idag tillverkas för hemmabio marknaden. Man skall också var medveten om att en ny projektorlampa till de billigaste projektorerna kostar lika mycket som till de dyrare varianterna alltså nästan lika mycket som projektorn.

Billiga projektorer 4000-10000kr

I nästa prissegment av projektorer finner vid de flesta och mest prisvärda projektorerna för hembioanvändaren. De största skillnaderna jämfört med de allra billigaste projektorerna är att de är betydligt tystare och att de ofta har XGA eller t.o.m. Hdtv upplösning, vilket naturligtvis är ett stort plus. Ljudmässigt så kommer flera av projektorerna ner i decibeltal under 30 dB och det är en enorm ljudskillnad jämfört med de allra billigaste projektorerna. Här skall man som eventuell köpare absolut titta runt ganska mycket på de olika märken för det kan förekomma avsevärda prisskillnader mellan exakt samma projektor. Riktigt viktigt är också att kolla upp så att de anslutning du vill ha finns med. Har du eller är i färd med att skaffa en surroundförstärkare så se gärna till att både projektor och förstärkare har HDMI-anslutning. Det är väldigt smidigt att kunna överföra både bild och ljud i samma kabel och det blir dessutom halva kostnaden(vilken inte är helt oväsentlig om man köper fina kablar).

Projektorer i mellanklassen 10000-16000 kr

I denna prisklass av projektorer finner du riktigt bra kvalitet. Redan bland de för strax över 10000kr hittar man projektorer som har de mesta en hembioanvändare behöver idag. Bra upplösning och fin bildkvalitet. Dock är det bara några få projektorer i detta segment som erbjuder en upplösning på i riktig HDTV kvalitet. Men vi vill vara noga med att säga att detta absolut inte alls alltid säger allt om hur bra projektorn egentligen är. Kontrasten spelar också väldigt stor roll även om den är svår att utläsa av tillverkarnas specifikationer eftersom de mäter olika beoreonde på märke. Ett bra sätt är att gå in och läsa användar recentioner på Internet men det allra bästa sättet är ändå att åka och prova dem. Obs be att få prova dem både i ljus och mörker. De allra bästa projektorerna tappar inte mycket i svärta vid ljusare förhållanden medan de lite svagare får en mer grå ton i den svarta färgen. Men är man beredd att gå upp i denna prisklass vilket vi rekommenderar är de allra flesta projektorerna väldigt bra och det är oftsa tyck och smak vilken man väljer. Många projektorer i denna prisklass lämpar sig väl för andvändning i ljusare miljöer och är alltså bra i offentliga miljöer där man inte har möjlighet att utestänga allt ljus. Köper man en projektor till offentliga miljöer är vår rekommendation att den skall ha en ljusstyrka på minst 2000 ANSI lumen enligt tillverkarens uppgifter.

Är du känslig för ljud från fläkten finns här alternativ som inte går upp i över 28dB vilket är väldigt tyst. Vill man ha en projektor som knappt låter alls får man gå upp ytterligare en prisklass.

Sammanfattningsvis tycker vi att för de flesta användare räcker dessa apparater gott och väl till.

Projektorer i klassen över 16000 kr

Här finner man inte helt oväntat projektorerna som klarar både HDTV och dessutom är extremt tysta och som levererar en helt fantastisk bild. När det gäller ljudnivån finns det modeller som inte ger mer än 22dB i fläktljud vilket inte stör ens den känsligaste tittare. Vid en jämförelse med en Samsung LCD tv(en av de vanligaste modellerna på marknaden) är en projektor i denna prisklass tystare. Bildkvaliten på samtliga projketorer vi sett i denna prisklass är väldigt bra. Här rekommenderar vi att ni även läser experters omdömen på Internet för att skaffa er en uppfattning om vad som passar just er. I denna prisklass återfinns även de projektorer som fungerar i riktigt bra i stora offentliga lokaler därt man behöver en ljusstyrka som överstiger 2500 ANSI lumen.

Kvaliteten på dessa projektorer är alltså väldigt hög och de levererar sällan några besvikelser men samtidigt är kostnaden väl saftig för de flesta köpare. Man skall också vara medveten om att det finns skillnader i hur bra de olika projektorerna klarar av vanlig standard upplösning och högupplösta filmer t.ex. om man är verkligt filmintresserad. Är man miljöintresserad finns det även skillnader i vad projektorerna drar i ström framförallt i standbyläge (eftersom man inte ofta har projektorn påslagen i lika stor omfattning som en tv t.ex.). Vissa apparater drar ingen ström alls medan vissa har så hög förbrukning som 7 watt i standbyläget vilket blir ganska mycket på ett år.